Social Icons

sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Cuvant de inceput/ Sa ne cunoastem/ Sfaturi pentru a cumpara un ceas

Am ales sa fac o postare in care sa includ mai multe subiecte pentru ca mi-ar placea sa fac o scurta prezentare, sa va impartasesc viziunea mea asupra ceasurilor si a inceperii unei colectii de ceasuri sau a achizitionarii unei/primei piese.

As dori sa precizez ca acest hobby de a colectiona ceasuri nu este unul ieftin. Sau poate fi, dar din punctul meu de vedere adunarea unor piese fara absolut nicio valoare nu este chiar colectionare de ceasuri. Si totusi, chiar daca este o pasiune scumpa si inutila din punctul multora de vedere, consider ca are multe avantaje. In primul rand, cred ca toti avem nevoie de hobby-uri pentru a ne simti bine, avem nevoie de o lume a noastra si chiar daca multi o neaga, cu totii avem un refugiu. Printre avantaje as enumera urmatoarele: gama larga de piese ce pot fi alese, libertatea de a alege piese pentru colectie dupa bunul plac, usurinta cu care pot fi gasite aceste obiecte, faptul ca exista multe piese vechi si noi, pentru toate gusturile, pe de alta parte, ceasul este unul din cele mai importante accesorii pentru un barbat, poate fi purtat la costum, tricou, interviu, birou, in apa si chiar pe Luna :), sunt multe multe alte motive si banuiesc ca fiecare le are pe ale lui, inca un motiv ar fi ca unele piese sunt greu de obtinut si reprezinta un tel, viata e scurta si este bine sa ne bucuram cat mai mult de orice hobby am avea. De mic mi-au placut uneltele, dar daca am mers cu bricegele din colectie la birou m-au intrebat colegii pe cine vreau sa tai, cu ceasul nu am aceasta problema. Hobby-ul cu alcoolul iar nu e cel mai bun :))

Sfaturi pentru alegerea unui ceas:

1. In primul rand cred ca cel mai important este sa-ti placa, indiferent ce firma este, cat costa cum arata, ce culoare are sau ce mecanism. Atata timp cat esti sigur ca-ti place consider ca este un motiv suficient de bun pentru a cumpara un ceas.

2. Motivul pentru care este cumparat ceasul, scopul lui. Daca doriti un ceas care sa arate ora si atat, ceasurile Quartz sunt cele mai bune in acest scop. Sunt mai precise decat cele mecanice si mai accesibile ca pret, gama este foarte larga deci cu siguranta se poate gasi un ceas pentru gustul si buzunarul oricui.

As recomanda chiar, un ceas quartz nou, pentru o persoana care nu este pasionata de ceasuri, pentru ca in felul asta isi poate da seama daca va continua cu colectionarea de ceasuri sau acest hobby nu este pentru ea. Eu am avut ceasuri inca de mic, pentru ca-mi placeau de atunci, dar niciodata nu functionau cum trebuie :)) poate si pentru ca erau ieftine (unele cumparate din balci :)), poate si pentru ca umblam in ele :)), poate si pentru ca le bagam in apa si nu erau rezistente la apa, oricum ceasurile din perioada copilariei nu vor fi mentionate aici din mai multe motive, unul din ele fiind ca nu-mi mai aduc aminte de ele foarte bine :)). Voi mentiona mai jos doar ceasurile cumparate incepand cu primul ceas cumparat de mine acum aproape 8 ani. Dar asta putin mai tarziu, dupa inca cateva sfaturi despre cum sa achizitionati primul ceas.

Eu am inceput tot cu un Quartz, chronograph, Esprit cumparat acum aproape 8 ani, l-am luat din primul motiv enumerat, mi-a placut mult. Initial n-am avut bani sa-l achizitionez dar la doua luni de la angajarea la primul meu loc de munca, l-am cumparat.

3. Inca un motiv pentru a cumpara un ceas quartz ca prim ceas este precizia. Persoanele neobisnuite cu ceasuri mecanice nu stiu ca acestea (mai ales cele accesibile la pret) pot avea abateri de pana la +/-1 minut pe zi, dar asta in cazul cel mai nefericit. Achizitionarea unui astfel de ceas poate dezamagi cumparatorul astfel incat sa nu mai continue cu acest hobby.

4. Ca alte detalii, este de preferat sa luati in considerare si aspecte ca: materialul carcasei (de preferat otel inoxidabil sau titan); materialul curelei, bratarii, (cele din piele se deterioreaza mai repede, la fel si cele de silicon, cele mai bune sunt cele metalice dar neplacate), materialul cristalului, etc.

5. Rezistenta la apa, poate fi un factor important:
     
          -fara rezistenta (trebuie fert de orice contact cu apa)
          -30m/3bar/atm (rezista la spalat pe maini, dar nu tinut sub jetul de apa, transpiratie si ploaie, nu este indicat sa innotati cu el)
          -50m/5bar/atm (se poate innota cu el dar nu este indicat sa faceti scufundari, nici macar snorkeling)
          -100m/10bar/atm (potrivit pentru snorkeling dar nu si pentru scufundari profesionale)
          -200m/20bar/atm (se pot face scufundari cu el)
          -500m - 1000m (scufundari de mare adancime, recomandat pentru scafandrii, din punctul meu de vedere multe din aceste ceasuri deja sacrifica din aspectul estetic pentru performanta si nu mai pot fi purtate zilnic, desigur sunt si multe exceptii)

6. Nu reconamd cumpararea ceasurilor quartz elvetiene, consider ca au preturi nejustificat de mari, iar ceasurile japoneze sunt la fel de bune sau chiar mai bune unele, la pret mult mai accesibil, japonezii fiind cei care au inventat ceasurile full quartz (SEIKO).

7. Recomand cumpararea ceasurilor quartz japoneze, eventual Kinetic(cu acumulator care se incarca prin miscarea mainii - Seiko) sau Eco-Drive (cu acumulator care se incarca de la sursa de lumina, fie ea artificiala sau naturala - Citizen)

8. Pentru cumpararea unui prim ceas mecanic recomand ceasurile Rusesti si Japoneze (Vostok, Raketa, Seiko, Citizen, Orient)

9. Apoi pentru cumpararea celui de-al doilea ceas recomand ceasurile mecanice elvetiene, dar asta vom dezbate in alt articol.

10. Binenteles, daca aveti certitudinea ca un ceas este autentic si il puteti lua la un pret bun, il puteti cumpara si daca nu va place :) (asta contrar punctului 1. iar motivele ar fi ca pe viitor ar putea sa va placa, sau il puteti re-vinde pe profit si cumpara altul, faptul ca exista o piata SH fiind alt avantaj al acestui hobby pe care am uitat sa-l mentionez mai sus), dar asigurati-va ca este original intotdeauna. Sfatul meu este: Fara replica, daca luati totusi un replica, trebuie sa o faceti asumat si la un pret corespuzator.

Vom continua cu alte sfaturi si cu prezentarea ceasurilor pe care le-am detinut intr-un alt articol.

O zi buna!









  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates