Social Icons

miercuri, 30 noiembrie 2016

Pamfletarul

Pe data de 29-11-2016 postam pe un forum cunoscut urmatorul anunt:

"Vand Omega vintage, conform seriei de pe mecanism ceasul este din 1947.

Ceasul functioneaza dar are nevoie de o revizie, precizia nu a putut fi testata din cauza ca nu pot potrivi ceasul, dar se poate intoarce.

Toate componentele (in afara de curea/bratara si coronita par originale,[color=#FF0000]Carcasa nu-i originala, nici capacul spate, care are alte inscriptii[/color] inclusiv geamul dar este fara sigla in centru fiind foarte vechi).

Mecanismul este http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&archimedeshop&149&2uswk&Omega_30_2 fabricat in 1947 conform seriei si cu incabloc.

Ceasul poate fi gasit si aici: https://www.omegawatches.com/planet-omega/heritage/vintage-details/14888/

Pentru alte detalii sau poze va stau la dispozitie.

Edit: Am uitat sa mentionez ca in pret intra si un polish pentru geam, eu nu l-am facut inca pentru ca poate viitorul proprietar apreciaza patina, dar daca ma hotarasc sa-l pastrez eu i-as face un polish.

Pret fix: 650 lei + transport

[img]http://i68.tinypic.com/2whm8lh.jpg[/img]
[img]http://i67.tinypic.com/i6z7yh.jpg[/img]
[img]http://i66.tinypic.com/16a5qwy.jpg[/img]
[img]http://i66.tinypic.com/2pyths2.jpg[/img]
[img]http://i64.tinypic.com/50l5yr.jpg[/img]"


Cu precizarea ca pasajul legat de carcasa, cel scris cu rosu, nu-mi apartine.

Din pacate, am fost neatent fiind la munca in momentul postarii anuntului si l-am postat in categoria "Cumparari" in loc de "Vanzari"...avea sa-mi atraga atentia si un alt utilizator al forumului, ulterior (desi eu observasem deja dar fiind la munca nu postasem ca as dori ca anuntul sa fie mutat). Modul in care mi-a fost atrasa atentia a fost oarecum neutru si ciudat in acelasi timp.
Am trecut peste aceasta mica "mustrare", oricum eram deja acasa si postasem ca as dori ca un moderator sa mute topicul in categoria corecta.
Poza: [IMG]http://i63.tinypic.com/8yymqf.png[/IMG]

Si de aici incepe distractia :))

Primesc urmatorul mesaj de la un moderator caruia n-as vrea sa-i divulg numele:
[IMG]http://i66.tinypic.com/2rpqubr.png[/IMG]

Il citesc dar nu sunt de acord cu partea ce mentioneaza faptul ca am un "mecanism si ace de Omega" "carcasa si capacul nefiind originale", dar avand in vedere ca urma sa plec la un prieten sa bem vin fiert decid ca voi posta anuntul in categoria corecta a doua zi si voi lua legatura cu moderatorul pentru a clarifica partea cu carcasa (chiar intentionam sa ma adresez frumos).

Ajung la prietenul de care mentionasem si ii povestesc toata faza. El imi zice ca n-are rost sa ma enervez aiurea, dar ma loghez pe cont si cand sa-i arat ce s-a intamplat vad ca anuntul postat de mine fusese deja editat de catre moderator cu un mesaj scris cu rosu, ce mentiona ca nu este originala carcasa. Poza: [IMG]http://i67.tinypic.com/2955m5e.png[/IMG]

M-am aprins. 

Stiam ca Denisson a facut carcase pentru Omega, dar am zis sa ma documentez mai bine. Am cautat pe Google: "Denisson Omega" sau in ordine inversa...nici nu are importanta si am gasit urmatorul site:  http://www.watchprosite.com/page-wf.forumpost/fi-677/ti-720488/pi-4706578/  unde unde se mentioneaza: [IMG]http://i65.tinypic.com/vqi5hw.png[/IMG] si [IMG]http://i66.tinypic.com/2dvqsyg.png[/IMG], iar eu deja spusesem in anunt ca ceasul meu este din `47 conform seriei de pe mecanism.

Dupa ce am ajuns acasa am decis sa re-desfac ceasul si sa verific daca are si seria de pe capac (ultimele 3 cifre ale ei) trecute pe carcasa in dreptul uneia dintre anse (unde deja banuiam din pozele de pe telefon ca ar fi, dar praful depus pe ceas il acoperea). Aveam dreptate...carcasa este originala: Ceasul meu, si se poate vedea ca mecanismul are aceeasi serie ca cel din anunt: [IMG]http://i66.tinypic.com/2ngao9d.jpg[/IMG]

Si un clip urcat pe youtube pentru a vedea ca si functioneaza mecanismul asa cum am mentionat si in anunt: https://youtu.be/eKV6tTAj6qk 

Despre moderatorul cu mai putina scoala decat am eu vacanta n-as vrea sa mai vorbesc.

O zi buna!

Ps: Ceasul s-ar putea sa-l pastrez, oricum este probabil ultimul anunt pe care il pun pe forum.

 


vineri, 5 februarie 2016

Ceasurile Japoneze

In acest articol voi trata subiectul ceasurilor japoneze. Razboiul ceasurilor quartz si nu numai :)

Lasand gluma la o parte, atunci cand vorbim despre ceasuri japoneze, 3 ganduri imi vin in minte: Seiko, Citizen si Orient, nu neaparat in aceasta ordine.

Japonezii fac ceasuri bune, in special ceasurile quartz facute de Seiko si Citizen sunt foarte bune si la preturi accesibile. Intr-un fel, cei de la Seiko au cam distrus industria ceasurilor mecanice prin introducerea ceasurilor quartz(produse in masa la preturi foarte mici, ceasurile quartz existau sub diferite forme dar Seiko au descoperit varianta cea mai simpla si ieftina), dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i uram :). Pana la urma cineva tot ar fi descoperit un mod de a face mecanisme quartz ieftine, mai ales in perioada in care precizia unui ceas era pe primul loc, avand in vedere ca nu existau calculatoare si ceasuri electronice, smartphone-uri si alte device-uri care sa-ti spuna cat e ceasul in orice secunda din zi.

Dar deja m-am abatut suficient de la subiect, as dori sa ofer o parere proprie despre cele 3 marci de ceasuri si ordina in care imi plac, motivele pentru care imi plac mai mult sau mai putin, cu o argumentare cat mai explicita.

Asa cum am mentionat Seiko au "descoperit" ceasurile quartz, produc ceasuri foarte bune, au descoperit mecanismele Kinetice (se incarca acumulatorul prin miscarea mainii atunci cand este purtat, nefiind nevoie sa schimbati bateria), produc mecanisme pentru alte ceasuri si au si modele automatice. Cel mai mare neajuns din punctul meu de vedere este ca pentru ceasurile Automatice mecanismele nu se pot inroarce si din remontoar, ele trebuind purtate pentru a functiona (n-am avut Seiko, dar am avut un Orient cu aceeasi "problema").

SEIKO(n-am detinut nici un model):
     + Au inventat ceasurile quartz
     + Au mai facut si alte inovatii (mecanism kinect)
     + Produc modele frumoase si de calitate
     + Produc mecanisme pentru alte firme de ceasuri
     + Au modele automatice si quartz
     + Au preturi accesibile
     + Mecanism in-house
   

     - Mecanismele Kinect trebuiesc purtate pentru a incarca acumulatorul
     - Mecanismele Automatice trebuiesc purtate pentru a functiona (nu se pot intoarce manual)
     - Mecanismele Automatice sunt foarte urate, mai urate decat cele rusesti si decat cele de la Citizen, cu toate astea pun spate vitrat la foarte multe modele

ORIENT(am detinut un model):

     + Au modele foarte frumoase ca design (unele mai frumoase chiar ca Citizen si adesea mai frumoase decat Seiko)
     + Sunt ceasuri de calitate la preturi bune
     + Sunt precise (cel pe care l-am avut era precis)
     + Mecanism in-house
   
     - Nu au mecanisme quartz (au foarte putine de fapt) se bazeaza pe Automatice
     - Nu se pot intoarce manual
     - Nu sunt chiar la nivelul de calitate oferit de Seiko si Citizen (la cel pe care l-am detinut bratara metalica retinea multe amprente, cristalul mineral s-a zgariat la prima lovitura, parea putin mai slab calitativ decat Citizenul pe care-l aveam)
     - Nu au inventat nimic
     - Ne-avand quartz si nici cine stie ce model de automatic, nu vand pentru alte firme



CITIZEN(am detinut 1 Eco-Drive si 2 Automatice si probabil cateva Miyota in celelalte ceasuri de la alte firme):

    + Au inventat mecanismele Eco-Drive(se incarca acumulatorul de la sursa de lumina, naturala si chiar artificiala si nu trebuiesc purtate pentru a se incarca)
    + Au multe modele quartz si Automatice
    + Au modele frumoase, de calitate si accesibile ca pret (gama chiar mai variata decat Seiko)
    + Vand mecanisme pentru alte ceasuri
    + Se pot intoarce si manual, pe langa mecanismul automatic

Minusuri nu prea am remarcat, oricum, nu ceva de mentionat comparabil cu celelalte 2.


Ca si concluzie, am fost foarte multumit de CITIZEN si daca ar fi sa fac o ierarhie ar fi urmatoarea:

 1. CITIZEN
 2. SEIKO
 3. ORIENT

Toate sunt ceasuri de calitate, este doar o parere personala.
 

Si o comparatie intre 2 ceasuri concurente CITIZEN si SEIKO:

















sâmbătă, 30 ianuarie 2016

De ce nu e bine sa colectionati "ceasuri" din colectia Gazeta Sporturilor sau alte publicatii

Stiu ca scriu rar si prost :) dar va rog sa tineti mai mult cont de calitatea mesajelor nu de forma lor.
In acest articol as vrea sa dezbat putin subiectul colectionarii ceasurilor non-valorice si mai ales, de ce este de preferat sa evitati acest obicei.

Stiu ca in urma cu ceva timp Gazeta Sporturilor a scos o editie in care aveau odata la 2 saptamani si un ceas parte dintr-o serie de 4-5-6. Ziarul cu ceas costa aproximativ 50 de lei (44.99 mai exact) si promova faptul ca ceasul are un mecanism japonez :) PC21.

Pentru o persoana care nu se pricepe deloc la ceasuri un ceas cu mecanism japonez poate suna a piesa de calitate (nu este "chinezarie"), iar japonezii chiar stau bine la capitolul ceasuri prin cele 3 mari firme: Seiko, Citizen si Orient. Ce nu stiau in schimb doritorii neinitiat este ca acel mecanism japonez, quartz de la Seiko este cam cel mai ieftin posibil ~4 euro, si asta pe net si en detail, probabil en gross si pentru o firma care produce ceasuri si primeste un eventual discount probabil pretul este chiar mai mic. Oricum, ideea este ca desi este un mecanism japonez, nu este in nici un caz de aceeasi calitate ca un Miyota care se gaseste intr-un Fossil de 200 de lei de exemplu.

Chiar daca este un mecanism ieftin, fiind quartz, va avea o precizie mai buna decat un ceas mecanic, dar ca valoare, ceasul va tinde spre 0.

Desigur daca ati citit articolul meu anterior, daca va place ceasul, atunci este ok sa-l cumparati (chiar si eu am fost tentat sa cumpar unu din ele, avand in vedere pretul mic), greseala incepe abia atunci cand luati decizia de a cumpara toata colectia.

Daca va plac ceasurile, dar nu aveti unul sau aveti unul primit cadou, iar Gazeta Sporturilor va da ideea de a incepe o colectie prin seria comercializata cu ziarul, ar fi mai bine sa renuntati la idee. Calitatea lor este probabil slaba iar dupa aproximativ un an vor fi prea urate/uzate pentru a mai putea fi purtate, ca piese de orologerie nici nu se pot incadra avand in vedere ca sunt quartz de la firma WTI :)).

La pretul de ~50 de lei cat costa un ceas din respectiva colectie puteti cumpara de exemplu un Raketa(ceasul Raketa din poza imi apartine si a fost cumparat recent cu 50 de lei, cureaua nato era a mea) vintage, mecanic in stare buna, acest ceas desi nu are o precizie la fel de buna ca a celui cu mecanism quartz de la WTI, este totusi un ceas cu istorie, este un ceas care a rezistat 10-15-20 de ani si inca functioneaza, are o istorie frumoasa si chiar daca are o valoare mica, va putea fi revandut in 1-2-3-5 ani tot cu cei 50 de lei, spre deosebire de ceasurile WTI cu care doar veti putea pacali alt castravete :)) care s-a gandit ca e o idee buna sa inceapa o colectie si poate ii lipseste chiar acela.
Iar daca chiar cumparati toata colectia atunci este si mai rau.

Veti da 200 de lei pe 5 ceasuri proaste in loc sa cumparati un Vostok, Seiko, Fossil, Citizen etc, la mana a doua.

Cam atat momentan despre cum sa nu incepi o "colectie de ceasuri" :)) cu Gazeta Sporturilor.

sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Cuvant de inceput/ Sa ne cunoastem/ Sfaturi pentru a cumpara un ceas

Am ales sa fac o postare in care sa includ mai multe subiecte pentru ca mi-ar placea sa fac o scurta prezentare, sa va impartasesc viziunea mea asupra ceasurilor si a inceperii unei colectii de ceasuri sau a achizitionarii unei/primei piese.

As dori sa precizez ca acest hobby de a colectiona ceasuri nu este unul ieftin. Sau poate fi, dar din punctul meu de vedere adunarea unor piese fara absolut nicio valoare nu este chiar colectionare de ceasuri. Si totusi, chiar daca este o pasiune scumpa si inutila din punctul multora de vedere, consider ca are multe avantaje. In primul rand, cred ca toti avem nevoie de hobby-uri pentru a ne simti bine, avem nevoie de o lume a noastra si chiar daca multi o neaga, cu totii avem un refugiu. Printre avantaje as enumera urmatoarele: gama larga de piese ce pot fi alese, libertatea de a alege piese pentru colectie dupa bunul plac, usurinta cu care pot fi gasite aceste obiecte, faptul ca exista multe piese vechi si noi, pentru toate gusturile, pe de alta parte, ceasul este unul din cele mai importante accesorii pentru un barbat, poate fi purtat la costum, tricou, interviu, birou, in apa si chiar pe Luna :), sunt multe multe alte motive si banuiesc ca fiecare le are pe ale lui, inca un motiv ar fi ca unele piese sunt greu de obtinut si reprezinta un tel, viata e scurta si este bine sa ne bucuram cat mai mult de orice hobby am avea. De mic mi-au placut uneltele, dar daca am mers cu bricegele din colectie la birou m-au intrebat colegii pe cine vreau sa tai, cu ceasul nu am aceasta problema. Hobby-ul cu alcoolul iar nu e cel mai bun :))

Sfaturi pentru alegerea unui ceas:

1. In primul rand cred ca cel mai important este sa-ti placa, indiferent ce firma este, cat costa cum arata, ce culoare are sau ce mecanism. Atata timp cat esti sigur ca-ti place consider ca este un motiv suficient de bun pentru a cumpara un ceas.

2. Motivul pentru care este cumparat ceasul, scopul lui. Daca doriti un ceas care sa arate ora si atat, ceasurile Quartz sunt cele mai bune in acest scop. Sunt mai precise decat cele mecanice si mai accesibile ca pret, gama este foarte larga deci cu siguranta se poate gasi un ceas pentru gustul si buzunarul oricui.

As recomanda chiar, un ceas quartz nou, pentru o persoana care nu este pasionata de ceasuri, pentru ca in felul asta isi poate da seama daca va continua cu colectionarea de ceasuri sau acest hobby nu este pentru ea. Eu am avut ceasuri inca de mic, pentru ca-mi placeau de atunci, dar niciodata nu functionau cum trebuie :)) poate si pentru ca erau ieftine (unele cumparate din balci :)), poate si pentru ca umblam in ele :)), poate si pentru ca le bagam in apa si nu erau rezistente la apa, oricum ceasurile din perioada copilariei nu vor fi mentionate aici din mai multe motive, unul din ele fiind ca nu-mi mai aduc aminte de ele foarte bine :)). Voi mentiona mai jos doar ceasurile cumparate incepand cu primul ceas cumparat de mine acum aproape 8 ani. Dar asta putin mai tarziu, dupa inca cateva sfaturi despre cum sa achizitionati primul ceas.

Eu am inceput tot cu un Quartz, chronograph, Esprit cumparat acum aproape 8 ani, l-am luat din primul motiv enumerat, mi-a placut mult. Initial n-am avut bani sa-l achizitionez dar la doua luni de la angajarea la primul meu loc de munca, l-am cumparat.

3. Inca un motiv pentru a cumpara un ceas quartz ca prim ceas este precizia. Persoanele neobisnuite cu ceasuri mecanice nu stiu ca acestea (mai ales cele accesibile la pret) pot avea abateri de pana la +/-1 minut pe zi, dar asta in cazul cel mai nefericit. Achizitionarea unui astfel de ceas poate dezamagi cumparatorul astfel incat sa nu mai continue cu acest hobby.

4. Ca alte detalii, este de preferat sa luati in considerare si aspecte ca: materialul carcasei (de preferat otel inoxidabil sau titan); materialul curelei, bratarii, (cele din piele se deterioreaza mai repede, la fel si cele de silicon, cele mai bune sunt cele metalice dar neplacate), materialul cristalului, etc.

5. Rezistenta la apa, poate fi un factor important:
     
          -fara rezistenta (trebuie fert de orice contact cu apa)
          -30m/3bar/atm (rezista la spalat pe maini, dar nu tinut sub jetul de apa, transpiratie si ploaie, nu este indicat sa innotati cu el)
          -50m/5bar/atm (se poate innota cu el dar nu este indicat sa faceti scufundari, nici macar snorkeling)
          -100m/10bar/atm (potrivit pentru snorkeling dar nu si pentru scufundari profesionale)
          -200m/20bar/atm (se pot face scufundari cu el)
          -500m - 1000m (scufundari de mare adancime, recomandat pentru scafandrii, din punctul meu de vedere multe din aceste ceasuri deja sacrifica din aspectul estetic pentru performanta si nu mai pot fi purtate zilnic, desigur sunt si multe exceptii)

6. Nu reconamd cumpararea ceasurilor quartz elvetiene, consider ca au preturi nejustificat de mari, iar ceasurile japoneze sunt la fel de bune sau chiar mai bune unele, la pret mult mai accesibil, japonezii fiind cei care au inventat ceasurile full quartz (SEIKO).

7. Recomand cumpararea ceasurilor quartz japoneze, eventual Kinetic(cu acumulator care se incarca prin miscarea mainii - Seiko) sau Eco-Drive (cu acumulator care se incarca de la sursa de lumina, fie ea artificiala sau naturala - Citizen)

8. Pentru cumpararea unui prim ceas mecanic recomand ceasurile Rusesti si Japoneze (Vostok, Raketa, Seiko, Citizen, Orient)

9. Apoi pentru cumpararea celui de-al doilea ceas recomand ceasurile mecanice elvetiene, dar asta vom dezbate in alt articol.

10. Binenteles, daca aveti certitudinea ca un ceas este autentic si il puteti lua la un pret bun, il puteti cumpara si daca nu va place :) (asta contrar punctului 1. iar motivele ar fi ca pe viitor ar putea sa va placa, sau il puteti re-vinde pe profit si cumpara altul, faptul ca exista o piata SH fiind alt avantaj al acestui hobby pe care am uitat sa-l mentionez mai sus), dar asigurati-va ca este original intotdeauna. Sfatul meu este: Fara replica, daca luati totusi un replica, trebuie sa o faceti asumat si la un pret corespuzator.

Vom continua cu alte sfaturi si cu prezentarea ceasurilor pe care le-am detinut intr-un alt articol.

O zi buna!









  
 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates